- Μουσείο, Λαογραφικό Σίφνου
- Το Λαογραφικό Μουσείο της Απολλωνίας ιδρύθηκε το 1970 από το Σύνδεσμο Σιφνίων της Αθήνας. Στεγάζεται σ’ ένα λιτό παραδοσιακό κτίριο, το οποίο έχει μια εντυπωσιακή καμάρα στην είσοδο.
Η συλλογή του μουσείου, που αναπτύσσεται σε δύο καλαίσθητες αίθουσες, περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται, μεταξύ άλλων, χειροποίητα εργόχειρα, ένας επισκοπικός σάκος, όπλα, αγροτικά εργαλεία και εργαλεία από βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν στο Κάστρο, καθώς και μία παραδοσιακή αρχοντική σιφναίικη φορεσιά.
Στη δεύτερη αίθουσα μπορεί κανείς να δει τη μεγάλη συλλογή κεραμικών, για τα οποία η Σίφνος φημίζεται από τα πολύ παλαιά χρόνια: σκεπασταριές (πήλινα δοχεία στα οποία ψήνουν τα ρεβίθια στο φούρνο), αρμεούς (πήλινα δοχεία στα οποία μάζευαν το γάλα που άρμεγαν από τα ζώα), απλάδενες (μεγάλα πιάτα απ’ όπου έτρωγαν πολλά άτομα μαζί), διψέλια (πήλινες κατοικίες μελισσών), και στάμνες, με τις οποίες μετέφεραν το νερό, το κρασί και το λάδι, λαγήνια, κιούπια, ένα πήλινο σκέπασμα αποστακτήρα ρακής, καθώς και εργαλεία αγγειοπλαστικής (κόπανος, πελεκούδες, κολοτήρι) και έναν ποδοκίνητο τροχό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η συλλογή από σκιάδια, τα γνωστά ψάθινα καπέλα της Σίφνου που είναι κατασκευασμένα από στάχυα σιταριού.
Η συλλογή περιλαμβάνει, τέλος, προτομές προσωπικοτήτων που κατάγονται από τη Σίφνο, καθώς και ένα μικρό αρχείο τοπικών εφημερίδων, από τις οποίες η Σίφνος είναι η αρχαιότερη των Κυκλάδων (1880).
Η είσοδος του Λαογραφικού Μουσείου Σίφνου.
Μερική άποψη της πρώτης αίθουσας του Λαογραφικού Μουσείου Σίφνου· αριστερά διακρίνονται προθήκες με παραδοσιακές σιφνέικες φορεσιές.
Τμήμα της συλλογής κεραμικών της δεύτερης αίθουσας του Λαογραφικού Μουσείου Σίφνου.
Dictionary of Greek. 2013.